Jan 28, 2011

Yandex купиха Loginza

Руската търсачка Yandex купиха Loginza, чиито услуги позволяват на разработващите да прилагат удостоверяване на потребителя както при Facebook, Twitter или OpenID - сайтове без допълнителна регистрация. Условията по сделката се проведоха на "дни на отворените врати за стартиращи". Yandex са инициатива и част от Yandex.Start програмата, която остана недоразкрита.
Loginza поддържат single sign-in plugin удостоверяване, чрез Facebook и Twitter както и Blogger, WordPress, VeriSign, AOL, Yahoo, Flickr, Last.fm, LiveJournal, myOpenID и OpenID. Също така подкрепят разрешителните режими за редица руски услуги: Yandex, Mail.Ru, Vkontakte, Rambler, WebMoney, Diary.ru и Loginza.
Руснаците стартираха и потвърдиха, че разрешението е инсталирано на 6500 сайта, а гамата от plugins се харесва на WordPress, PhpBB, Joomla, Cogear, Drupal и други редакционни системи. Yandex планират да разширят списъка на поддържаните оператори и plugins и да преведе Loginza на други езици.
Yandex заявиха, че са на лов за други нови и интересни проекти, както и за партньорство с редица общности в Русия, в това число GreenfieldProject, the Glavstart, the Higher School of Economics' Business Incubator, the Academy of National Economy's Business Incubator и the Techno Cup at the Moscow Institute of Physics and Technology. За тази цел следващия Yandex.Start ще се проведе на 15 март.