Feb 26, 2011

Търсенето в Google ще има връзка с Twitter и дори с данни от Quora


Google ни разтърси с новината, че тества нова функция за "социално търсене"
Това, което Google нарича просто "обновяване"на социалното търсене, е всъщност много повече. Google слага онзи кръг от социални връзки в долната част на страницата, напомпaни със социалните стероиди и показва в горната част на страницата топ резултатите. За първи път социалнияt аспект действително ще повлияе за търсенето в Google по смислен начин.
Mike Cassidy e продуктов мениджмънт директор на Google търсенето. Той очерта три основни неща, над които се фокусира Google: смесване на резултати, повишаване на социалния аспект и предоставяне на по-голям контрол на потребителите. Първите две са направени, а третото закъснява.
Чрез "смесени" резултати, Cassidy има предвид социалните резултати в редовните резултати от потока на търсене. Самата връзка ще изглежда по същия начин както всяка друга връзка - синя, подчертана, - но и ще е изписано нещо като "Името на твоя приятел, който го е споделил" под него, заедно с иконата от профила на потребителя.
Значи Google използва социални сигнали, за да промени реалните резултати? В някои случаи да, в някои случаи  не, каза Cassidy. Cassidy отказа да бъде по конкретен, но отбелязва, че това е част от специален сос. Каза и че има няколко неща, които алгоритъмът сега взема предвид от социална гледна точка от всички други по-традиционни сигнали.
Ключовата дума е "споделя", преди това Google подчертава съдържанието на приятелите ви и публикациите в блога. Но сега е от ключово значение за социалния слой са връзките, които те действително споделят.
"Има много повече споделяне за създаване в интернет," каза Cassidy. В действителност каза, че 100 милиона пъти на ден хората споделят връзки, които Google вижда (не забравяйте, че Google има сделка с Twitter за пълен достъп до firehose).
И това не е само Tweets. Flickr и Quora също са включени. Последното е донякъде изненадващо, защото е сравнително нова функция. Но това е напълно логично и очевидно. Ще има някои отлични данни, пристигащи от тях.
Cassidy каза, че и други услуги ще бъдат добавени в системата. Google прави по-лесно управлението на услугите, които сте сложили в собствения си социален кръг. На базата на името ви ще сканират някои от най-популярните услуги като Twitter. За този цел ще искат разрешение да бъдат допуснати до профила ви за да ги добаивите. Начина за премахване на връзка от обществения ви потребителски профил в Google е само с едно кликване. Най-важното е, че това просто ще скрие линка към вашия профил, но връзката ще продължи да работи за вашите социални резултати.
На въпроса за Facebook , Cassidy беше скиптичен: "Ние сме фокусирани върху местата, където е сравнително лесно да се добереш до данни"  Google е ключ към цялото публично съдържание. "Ние сме заинтересовани от всяко публично достъпно съдържание", каза Cassidy.
И преди Scoble несъмнено да наруши бъдещата система, следва да отбележим някои граници за социалната графиката. Ако имате 25 000 "приятели", Google не може да зачита всички техни резултати. Но Cassidy каза, че се надява екипът да бъде в състояние да сложи някаква граница в скоро време.
Интересно е, че това излиза само ден след като Greplin стартира в общественото пространство търсене, което ни харесва много - най-накрая отвори вратите си за всички .
Greplin има много повече социални връзки от Google в момента, но търсачката е само една стъпка по пътя към социалното. Има какво още да се прави.