Mar 2, 2011

Кога Apple ще приеме Flash?


В отворено писмо до потребителите, директора на Apple, Steve Jobs даде няколко причини защо той не иска Flash на IPAD, iPhone или iPod touch. Те са: Flash не е отворена технология, мрежата е пълна; надеждност; сигурност и производителност; живот на батерията и докосване.
Adobe започва корабоплаването с Flash Player 10.1 за мобилни устройства през юни миналата година , но дори и списанието Laptop призна, че " Steve Jobs е бил прав" и че "предложението от Adobe изглежда твърде малко, твърде късно." 
Няма съмнение, че Adobe напредва с Flash за мобилни устройства, но бъдещите промени няма дa бъдат достатъчни, за да накарат Apple да приемат технологията им.
Работата е ясна - Apple подкрепя HTML5, отворена технология, която се контролира от комисия стандарти, а не от една фирма. С изграждането на подкрепа за тази технология в Webkit, Apple гарантира, че мобилните уеб браузъри ще имат достъп до това, което наричаме "пълна Мрежа."
Webkit се използва от Google, Palm, Nokia и RIM, така че има една доста солидна база.
Един от аргументите се подтвърждава с примера за видеото. Няма съмнение, че Flash направи големи крачки през годините в сайтове като YouTube като кодира видео на Flash. Но това е за работния плот.
Както изтъква Jobs почти всичкото видео е налично на H.264 формат (формат, който Flash подкрепя), така че са видими за iPhone, IPAD и iPod touch.
"Към това добавете видео от Vimeo, Netflix, Facebook, ABC, CBS, CNN, MSNBC, Fox News, ESPN, NPR, Time, The New York Times, The Wall Street Journal, Sports Illustrated, People, National Geographic, както и много, много други. iPhone, Ipod и IPAD потребителите не са ощетени за видео ", пише Jobs.
Може да попитате защо другите фирми са приели Flash за мобилните си устройства, когато Apple не е. Те търсят нещо, което Apple нямат. Като се има предвид колко трудно е за таблет създателите да се конкурират с Apple, всеки възприема, че предимството ще работи.
Използвах iPhone си в продължение на години и IPAD за една година. Честно казано не мога да си спомня последния път, когато влязох в уеб сайт, който не е натоварен, защото не са имали инсталиран Flash. Мога да заредя видео клипове от YouTube и от множество други сайтове и това не е проблем.
Apple е продал над 160 милиона устройства IOS и няма крещящи, гневни потребители, разбиващи вратите на 1 Infinite Loop и изискващи Flash за техните устройства.
За да може Apple да промени мнението си и да приемет Flash, технологията трябва да докаже, че е незаменима и че тя ще бъде от полза на потребителите. Apple доказа, че точно обратното е вярно.