Mar 1, 2011

Как Chris Sacca и J.P. Morgan купиха 10% от Twitter?


Във всички големи вестници се пише за това как JP Morgan се опитва да купи 10% от Twitter за $ 450 милиона.
Twitter не преговаря с никого - JP Morgan или някой друг - за ново финансиране. След последното финансиране с Kleiner Perkins изглеждат повече от доволни за бъдещия си капитал. Също така JP Morgan в момента не опитва да купи Twitter акции, чрез вторичния пазар. Това е, защото те вече непряко притежават 10% от Twitter.
JP Morgan не притежава акции от Twitter пряко. И държат по-голямата част от капитала в тайна заедно с новите $ 1 + милиард фонд от ангел инвеститора Chris Sacca. През последните няколко месеца този фонд е придобил около 400 млн. долара в Twitter от настоящите акционери. Оценката на Twitter е $ 4,5 милиарда.
Този фонд е вторият по големина акционер на Twitter, твърдят нашите източници. Съоснователят Evan Williams е най-големият акционер.
Кой продаде всичко на Sacca? Те купиха 100 милиона щатски долара от Williams, източниците го твърдят след побеждаване на General Atlantic в наддаването за акциите. В началото инвеститорите Union Square Ventures и Spark Capital направиха по-голяма част от оставащите 300 млн. долара, както и някои други служители.
Трябва да се отбележи, че последните 80 милиона щатски долара за Twitter покупка от Andreessen Horowitz всъщност става, чрез съперник фонд, контролиран от ангел инвеститора  Ron Conway .
Фондът все още има 700 милиона долара свеж капитал за харчене и това ясно насочва към инвестиране в други дружества. Те са проявили интерес към закупуване на акции на Facebook, Zynga и други компании. Това ги прави истински конкурентен фонд за DST , който е купил първични и вторични акции на Facebook, Zynga и Groupon към днешната дата.