Mar 25, 2011

Потребителите полудяха по Internet Explorer 9


Ентусиазмът към Internet Explorer 9 е много голям. IE9 е изтеглен повече от 2,3 милиона пъти в първите 24 часа според Microsoft блог пост.
"Това е над два пъти повече от 1 милион изтегляния на IE9 Бета през същия период от време" каза Ryan Gavin, старши директор на Internet Explorer в публикация на Exploring IE блог.
Освен това Microsoft пусна IE9 на разположение в 39 езика едновременно, което допринесе за повишения интерес към него в световен мащаб.
Интересното е, че IE8 беше пуснат същата седмица преди две години.
Microsoft не бяха модернизирали остарелия си браузър от 2001 г. насам. IE8 се приема по-добре от IE7, който е произведен за свиване на акциите на компанията, заради  конкуренти като Firefox и Safari. Накратко, това не е първата по рода си актуализация.
С IE9 Microsoft направи нещо ново и добави нов двигател JavaScript, поддръжка на хардуерно ускорени графики и do-not-track технология, както и HTML5.
Интересът на потребителите и клиентите към IE9 беше голям още преди Microsoft да започне бета теста в средата на септември. Бета беше изтеглена 40 милиона пъти от приблизително шест месечния тест.
Въпреки наличието му в бета версия в продължение на половин година, IE9 все още има да извърви дълъг път. Web анализаторската фирма Net Applications показва, че IE9 е с общо 0.59 на сто пазарен дял от всички браузъри.
За сравнение, в момента IE8 има 34,95% акции след две години на пазара. Точно зад IE8, Net Applications поставя Firefox 3.6 с 17,82%.  
Големият въпрос, който остава е дали IE9 в крайна сметка ще даде възможност на Microsoft да запазят или дори да си върнат изоставането на браузър акциите. Но това може да отнеме известно време. Потребителите, които искат да пробват IE9 могат да го изтеглят тук