Apr 21, 2011

Графика: дялът на Apple Tablet OS ще намалее до 47 процента до 2015 г.


Колко дълго може Apple да задържи господството си на пазара за таблети с IPAD? Няма никакво съмнение, че IPAD е по-добър от всички останали таблети, включително най-новите Android таблети, работещи с Honeycomb (по отношение на пазарния дял, приложения, дизайн и цялостно оформление). С наскоро публикувания IPAD 2 се поддържа преднината. Но колко дълго може това да продължи? В крайна сметка Android навакса пазарния дял на смартфони доста бързо.
Преди два дни Gartner публикува някои оценки за това какво ще се случи с таблетния пазарен дял през 2015 година. Миналата година IOS Apple има около 84% в сравнение с 14% за Android. Делът на IPAD на таблетния пазар се очаква да падне до 69% тази година, 64% през следващата година и да продължи да пада до 47 процента до 2015 година. Той все още ще има най-голям дял, но по време на същия период Android се очаква да нарасне до 39%.
Blackberry Playbook с QNX OS се очаква да вземе 10 на сто до 2015 г.
Таблетите са нова категория компютърни устройства и всичко може да се случи. Ако вярвате на цифрите на Gartner , IPAD ще загуби 37 пункта от пазарния си дял до 2015 г., а Android ще получи 24 процента повече. Този сценарий със сигурност е правдоподобен.