Apr 21, 2011

Facebook планира навлизане в Китай чрез партньорство


Facebook е блокиран в Китай.
Забранени в страна, която разполага с около 500 милиона потребители на интернет, това голям минус за компания, която търсят растеж в световен мащаб.
Сега се говори, че Facebook е подписал партньорство с китайски интернет гигант, за да влезе в страната.
Слуховете са с произход от съобщение, публикувано на Sina Weibo, китайският Twitter, от Ху Yanping, директор на Център за данни от Китайският интернет, който е и уважаван интернет бизнес анализатор и бивш журналист.
Thomas Crampton превежда неговото послание така:
"Facebook наистина е на път да влязе в Китай, подписано е споразумение. Domestic сайт ще работи с Facebook, за да създадете нов сайт. Този нов сайт не е свързан с Facebook.com. Ще живее ли или ще умре това в Китай? "
В края на миналата година Facebook основателят и главен изпълнителен директор Mark Zuckerbergпътува до Китай. Въпреки, че пътуването му бе обявено като лична ваканция, той се срещна с куп интересни хора от бизнеса там, включително и Robin Li - милиардерът съосновател на Baidu, главеният изпълнителен директор на China Mobile Wang Jianzhou, главеният изпълнителен директор на Sina.com Charles Chao и ръководителят на Alibaba Group, Jack Ma.
The Wall Street Journal писа в този момента:
Пътуването от страна на 26-годишното момче е усилие да научи повече за китайския пазар, а не да обсъждат конкретни бизнес предложения. Но той отиде като основател на Facebook открито да обсъди желание за достъп в Китай, където правителството е блокирало достъпа до сайта от миналата година.
По-рано амбициозният предприемач изрази надежда пред Y Combinator's Startup School, да разбере"правилното партньорство, което ще трябва да направим в Китай, за да успеят нашите условия."
"Преди да направя нещо, аз лично ще прекарам много време за да изуча и намеря правилния вариант", каза той според WSJ. "Това е толкова важна част от света. Как можете да се свържете със света, ако остават още 1.6 милиарда души? ".
И така какво точно партньорство е подписано, поне според YanPing? Ако слуховете са проверени, Facebook вероятно постига споразумение със Sina - най-големите китайски инфоразвлекателни уеб портали или Baidu - китайската търсачка или може би и двете.
Създаване на партньорство с местни интернет гиганти ще е правилният начин за Facebook да влязат в Китай по начин, който разрешава ограничението от правителството.
Също така трябва да се отбележи, че Facebook все пак трябва да се конкурират с компании като Tencent на PengYouQZone, 51.comRenRen и Kaixin001. По стечение на обстоятелствата за последната се говори, че участва за IPO в САЩ, WSJ съобщи преди два дни.