Jun 13, 2011

Изявление на Стив Джобс за iCloud: Той просто работи.


"Той просто работи." Стив Джобс непрекъснато повтаряше това отново и отново на сцената. 
Apple влага всичко в iCloud стратегията си. Но те не го правят само чрез обединяване на облака за съхранение със съществуващите продукти. Те предефинират значението на "облака" като тенденция.
Джобс отбеляза, че някои хора мислят за облака като твърд диск в небето, където да поставят и изваждат файлове. Нещо като услугата Dropbox. Но Apple твърди, че облакът е нещо много повече. 
Apple придвижва целият си цифров център от настолен компютър в "облака". Те стремят да направят дори и повече.
Apple превръщат облака в почти материално място, което можете да посетите, за да намерите нещо. Място, което съществува само във фонов режим, което никой не е виждал, никой не е взаимодействал с него. Създават се приложения и никой не го осъзнава. Това е магията на облака.
Сравнете това с Google, компания, която е свързана с облака. Google направи облак за да осигури по-достъпна информация за потребителите. Те правят това чрез разширяване на познатите понятия. Google Docs е Microsoft Office, но в облака. Те предлагат тази широко използвана технология, но в облака. Gmail е Outlook, но в облака. И т.н.
В същото време, Amazon по същество се превръща в един гигантска сървър / твърд диск, който всеки може да използва срещу заплащане. Това е разширение на идеята за облака като дистанционен твърд диск.
Въпреки че основите са едни и същи подходът на Apple към облака е различен. Apple твърди, че потребителите нямат нужда да знаят как облакът действително работи. За центъра на iCloud само се отбеляза, че е пълен с "неща" , "скъпи неща".
iCloud функциите са опростени до максимум. Когато работите в документ на страниците на вашия IPAD и се насочите към страниците на вашия Mac, той отново е там. Помни дори къде си бил през редактирането. Може да изтеглите песен на iPhone и да я слушате на IPAD. Всичко просто работи.
Apple избягва да използва думата "синхронизиране" по отношение на iCloud. Това означава, че файловете са на едно място и трябва да бъдат преместени. С IPAD / iPhone OS X и сега Lion, вече не запазвате документите си. Освен, че се запаметяват автоматично, те просто съществуват в реално време на всички устройства.
Истината е, че те съществуват на вашата машина, след това на iCloud и отново в този цикъл. Но не е нужно да знаете как. Те просто съществуват. Те са толкова дълго там колкото имате нужда от тях.
Основната разлика между Apple и конкурентите му е, че с MobileMe, Apple постави доста тежък акцент на уеб компонентите. По време на iCloud изявлението, не се спомена за уеб компоненти. Чувалили сме, че MobileMe приложенията на me.com ще се променят за да работят с iCloud приложенията.
Точно това е обратният подход в сравнение с Google и  Chrome / Chrome OS подхода. Този продукт е само за интернет. Това е, когато всичко, което съществува, се синхронизира и става автоматично. В това отношение, Chrome OS може би е най-близкото нещо до iCloud визията на Apple. При зареждане на  Chromebook и въвеждане на паролата, всичко се появява. Отново като магия. С Chrome OS, всичко е винаги там, защото всичко, което съществува е в облака. 
Позицията на Google е особено странна, защото те имат Android. Облак синхронизацията е голям компонент на тази операционна система. И това е подхода на Google. Това са качениете и синхронизирани файловете. Част от това се случва автоматично друга част не. Google изисква малко мисъл. Облака и подхода им работят, стига да знаеш какво правиш.
Това е фундаменталната разлики между Google и Apple. Apple потребителите, които нямат абсолютно никаква представа какво е облак, няма и да им трябва да разбират. Apple казва, че не трябва да се грижим за това. Всичко просто работи.
Google изгражда функциите си повече за потребителите, които разбират от настоящите парадигми на компютрите и искат да преминете в бъдещето на изчислителната техника. Много от хората, които четете този пост се вписват в това описание. Но има много други, които не се вписват.
Apple е преосмислил и пренаписал техните приложения - включително техните десктоп приложения от самото начало за да бъдат съвместими с iCloud плана. Google иска потребителите да могат да видят тъканта на облака, като стимул за сигурността. Това са два различни подхода към едно и също нещо. 
В Apple има три вида продукти, които трябва безпроблемно да работят един с друг, телефони, таблети и PC. Android, Google в момента са силни в телефоните. Таблетите им все още не са излезли. И нямат PC присъствие.
С това се има предвид, че Apple помага на потребителите в прехода на облака.
"Ако хардуерът е мозъка и сухожилията на нашите продукти, то софтуерът е тяхната душа", каза Джобс. Apple по-ясно от всякога заявява, че няма да бъде iCloud уеб софтуер,а софтуерът ще бъде подкрепен невидимо от интернет.