Jun 13, 2011

Samsung представя първия в света Standard 2.5. Твърд диск за лаптоп с 1TB капацитет.


Samsung Electronics представи миналата седмица първия в света 2,5-инчов твърд диск с 1TB капацитет и 9,5 мм височина. Преди 1TB 2,5 твърдите дискове бяха с вискочина 12.5 мм.
Новият Samsung Spinpoint M8 се основава на две 500 GB плочи, които извършват перпендикулярен магнитен запис. Технология с 636Gb/inch ² (636Gb на квадратен инч). Високата и пространствена плътност се постигат, чрез използване на напреднали технологии - формат (AFT) за съхранение на данни с плътност на единица площ, което позволява ефективно и удобно съхранение на данните. Намаляване на броя на компонентите, също допринасят за около 7% увеличение на експлоатацията и 8% спад на консумация на мощност.
Устройството разполага с 5400rpm скорост на шпиндела, 8MB кеш, както и интерфейс Serial ATA-300. Производителят декларира, 12ms средно време за търсене, 5.6ms средна латентност. HDD се оказва доста енергийно ефективен с официалните 2.2W за четене / запис, търси с 2W консумация и с 0.2W , когато е в готовност. Spinpoint M включва EcoSeek и NoiseGuard функции за минимални нива на шум. Освен това  дизайна на цялостната структура осигурява засилена устойчивост на удар за защита на диска от физическо разрушаване и загуба на данни. Spinpoint M8 е в масово производство с 1TB диск на цена от $ 129.