Dec 5, 2010

150 000 € глоба за Rapidshare заради сваляне на електронни книги

Окръжният съд в Хамбург, Германия, осъди компанията Rapidshare на санкция в размер на 150 000 €. Популярният хостинг за файлове е нарушил клауза на съдебно разпореждане от февруари 2010 г., издадено след спечелено дело по иск от страна на няколко големи издателства.

На 4 февруари 2010 няколко издатели, между които Bedford, Pearson и Macmillan, заведоха съдебно дело срещу Rapidshare, тъй като компанията предлагаше за изтегляне на своята интернет страница качени от потребители електронни книги без разрешение на жалбоподателите. В съдебното разпореждане бяха изрично упоменати общо 148 книги, чието качване и сваляне следваше да бъде блокирано от швейцарската хостинг компания.

На 10 февруари Хамбургският окръжен съд постанови, че файловият хостинг има седем дни, за да предприеме съответните мерки за предотвратяване качването на упоменатите книги. Освен това, всички вече запаметени преди електронни книги на издателствата трябваше да бъдат изтрити. Ако Rapidshare наруши това изискване, според съдебното решение, трябваше да й бъде наложена санкция в размер до 250 000 евро.

След като преди няколко дни издателите и правоохранителната институция установили, че файл хостингът не спазва споразумението и наложените мерки, съдът е наложил парична глоба в размер на 150 000 евро, съобщи Torrentfreak. Rapidshare трябваше да вгради филтър в сайта си, който разпознава определени комбинации от думи, заглавия на книги и ISBN номера, като по този начин се предотврати повторното им качване.

0 коментара:

Post a Comment