Dec 7, 2010

Micron създаде ClearNAND флаш памет с вградена корекция на грешки

Новите чипове, произведени по 25 nm технология, ще раздвижат още повече пазара на SSD устройства


Предимствата на флаш носителите са добре известни – Solid State Drive е много по-бърз от традиционните хард дискове, консумира значително по-малко енергия и е устойчив на удар и сътресение. Тези характеристики на SSD ги правят идеални за употреба в мобилните компютри.
Флаш технологията има и своите недостатъци – висока цена и относително малък капацитет на SSD носителите. Тук обаче прогресът е видим – цените вървят надолу, а капацитетът расте и SSD все по-уверено навлизат на масовия пазар.
Micron направи голяма стъпка напред към по-нататъшното утвърждаване на SSD. Компанията започна да произвежда нови чипове, наречени ClearNAND, които притежават вградена корекция на грешки.
Това е много съществена промяна, тъй като до момента корекцията на грешките бе поверена на контролера, който всеки SSD притежава. От качествата и бързината на този контролер зависеха до голяма степен и всички по-важни характеристики на конкретното SSD.
Вграждането на система за корекция на грешки в самите чипове памет ще позволи създаването на по-бързи и евтини контролери, което ще доведе и до по-качествени и достъпни SSD.
Още по-хубаво е, че производството на новите ClearNAND чипове с 24-битова корекция на грешки вече започна. ClearNAND продуктите на Micron се предлагат в два различни варианта – Standard и Enhanced.
Micron Standard ClearNAND паметите на този етап са с капацитет между 8 и 32 GB. Те разтоварват контролера от процедурата по корекция на грешки (ECC) и могат да бъдат внедрени веднага, с минимални промени в протокола за работа на устройствата. Standard ClearNAND чиповете са предназначени основно за вграждане в портативни медия плейъри.
Micron Enhanced ClearNAND паметите не само разтоварват контролера от процедурата по корекция на грешки, но и добавят нови функции и възможности за по-добра производителност и по-висока сигурност на данните. Тези чипове ще бъдат с капацитет от 16 до 64 GB и са предназначени най-вече за вграждане в SSD.
Micron Standard ClearNAND и Enhanced ClearNAND се произвеждат по 25-нанометровия MLC (multi-level cell) процес и вече са достъпни за закупуване от производителите на SSD и други електронни устройства, използващи флаш памет.
източник: Pixelmedia

0 коментара:

Post a Comment