Dec 6, 2010

Русия изгуби три сателита

Масивни технически проблеми в Космоса: точно три сателита на Glonass са свалени в Тихия океан малко след старта.

Тежко развитие за амбициите на руснаците да създадат собствена мрежа навигационни сателити в Космоса. Последното транспортиране на три Glonass-сателита с една протонна ракета в орбита се провали. Това научихме от руските агентури в събота.

Три руски сателита лежат в момента на дъното на Пасифика. С тях руснаците искаха да създадат световна, развиваща се навигационна мрежа, която да се използва предимно с военни цели. Според сведенията в орбита вече има 26 сателита, но три от тях не работят в момента. 24 са били необходими, за да заработи по план мрежата Glonass.

Три сателита изчезнаха в събота от радарите след старта от установката на Baikonur. Вероятно горната част на ракетата не се е възпламенила добре и е паднала заедно със сателитите в Пасифика. Властите говорят за „непредвидена ситуация”, без да назовават детайли. Щетите се оценяват на повече от сто милиона евро. Теглото на всеки от сателитите е около 1,5 тона. Руснаците пуснаха оофициално през 1993 година мрежата Glonass. В момента се опитват да създадат технически по-висококачествена система.

Произшествието показва рисковете на изпращането на повече от един сателит с една ракета в Космоса. Това е планирано и при европейския навигационен проект Galileo.
източник: Мytech

0 коментара:

Post a Comment