Dec 5, 2010

"Социалната мрежа" бе обявен за най-добър филм на годината

Филмът "Социалната мрежа" е признат от Националния съвет на кинокритиците на САЩ (National Board of Review of Motion Pictures) за най-добър филм на годината, се съобщава на официалния сайт на организацията. Джеси Айзенбърг, който играе във филма ролята на основателя на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг, спечели номинация за най-добър актьор.

Като цяло, филмът получава четири награди, включително за най-добра режисура на Дейвид Финчър и за най-добре адаптиран сценарий на Аарон Соркин. Наградите ще бъдат връчени в Ню Йорк на 11 януари.

За най-добра актриса бе призната Лесли Манвил за ролята си във филма "Още една година." Награда в категорията "Най-добър актьор" получи Крисчън Бейл за ролята му във филма "Боец". Освен това, журито даде висока оценка на играта на актьорите в криминалната драма на Бен Афлек "Градът на крадците", като им присъди за най-добър актьорски ансамбъл. "Играта на играчките 3" е обявен за най-добър анимационен филм.

През последните три години два филма, наградени от Националния съвет на кинокритиците, грабнаха награди "Оскар" за най-добър филм. Тези ленти са: "Няма място за старци" (2007) и "Беднякът милионер" (2008 г.). Филмът "Високо в небето", признат от Националния съвет на кинокритиците за най-добър филм за 2009 г., не получи "Оскар", въпреки че беше представен в съответната категория.

В състава на Националния съвет на кинокритиците влизат филмови историци, студенти и преподаватели по киноизкуство. Организацията е основана през 1909 година като организация с идеална цел, подкрепяща киното.

0 коментара:

Post a Comment