Feb 26, 2011

Google премахват Facebook указателя от Nexus S.


Като част от актуализацията за Nexus One и Nexus S, Google взема решение за агресивна ваксина срещу Facebook. Те премахват възможността на потребителите на Facebook да влизат чрез приложението "Facebook телефонен указател" в контактите си на Nexus S. По този начин Google възроди битката за контакти, която започна през ноември миналата година, в която Google твърдят, че Facebook са блокирали достъпа до данните на потребителите.
В момента,  когато се пуска Android Facebook приложение за Nexus S за първи път, се предоставя възможност за "синхронизация с приятели в Контакти". Включвате функцията и следващия път, когато отворите адресната книга на Android ще видите вашите Facebook контакти - посочени, наред с контакти, съхранени в Google адресната книга. С една дума Facebook и Google контактите са безпроблемно изброени на едно и също място. Това е хубаво.
Но сега Google са решили да изключат тази функция с мотива, че потребителите няма възможност  да изнасят данни от Facebook контактите - те могат да ги видят в адресната книга, но данните не са складирани като част от базата данни с контакти на телефона. Което означава, че ако някога напуснат социалната мрежа, те ще открият, че адресната книга на телефона им,  внезапно е изчезнала заедно с куп контакти и телефонни номера.
Така че, Google решиха да "оправят" проблема като превантивно отстранят функцията, преди всеки да е свикнал с нея. Тук е тяхната декларация:
"Ние вярваме, че е много важно потребителите да бъдат в състояние да контролират своите данни. Така че чрез актуализации за Nexus S ние правим малка промяна със Facebook контактите, които се появяват на устройството. За потребители на Nexus S, които са изтеглили приложението Facebook от Android Market, Facebook контакти вече няма да изглежда обвързано с това приложение за Android Контакти. Докато Facebook контакти не могат да бъдат изнасяни от устройството, появата на интеграцията създава фалшиво чувство за преносимост на данните. Facebook връзката с данни ще продължи да се показва на Facebook приложението. Подобно на всички разработчици на Android, Facebook е свободен да използва Android API контакти, за да интегрират информацията за контактите на устройството, което ще позволи на потребителите да имат по-голям контрол над техните данни. Ние премахваме специалната обработка от Facebook контакти за Nexus S и бъдещи устройства. Ние продължаваме да вярваме, че реципрочността (внесената информацията трябва да може да се изнася ) е важна стъпка към създаването на свят на свободни данни и да насърчава други уеб сайтове и разработените приложения да позволят на потребителите износа им на контакти. "
Вие все още ще имате достъп до тази информация чрез Facebook приложението, но това вече няма да бъде на разположение в списъка с контакти.
Истината е, че това ще попречи на Neuxs S потребителите, но на повечето Android собствениците няма да им пука. Nexus S излезе през декември и обслужва предимно първите приложения, но по-голямата част от потребителите са с Android, които няма да забележат промяна. В действителност Google няма да правят тази промяна на Nexus One, като обясни, че тъй като Nexus One се движи с Facebook инсталиран предварително, потребителите очакват тази синхронизираща функция. Но Nexus S не е инасталиран с Facebook предварително, така че е справедливо. Google говорителят каза:
"Няма да има промяна във Facebook контакти на Nexus One. Тъй като приложението Facebook е предварително заредено на Nexus One и се създават очаквания на потребителите и начина, по който устройството ще функционира.  "
Update: Едно трябва да се отбележи: Google казват, че това се отнася за "Nexus S и бъдещи изделия" - с други думи, независимо от "официалните" Android устройства ще бъде пуснато по установения ред. Ако някоя от тези бъдещи версии се задържат за масовия пазар след премахването на тази функция, в действителност това може да окаже въздействие върху много хора.