Dec 6, 2010

Изобретиха цифрова монета

Монетите винаги са били неразривна част от паричната система на всяка страна. Нещо повече – те се появяват много преди хартиените банкноти, които безспорно води до извода, че може би и никога няма да излязат от обращение. В същото време обаче понякога монетите могат да са много дразнещи – разпиляват се и се търкалят навсякъде, пълнят портмонето, губят се лесно и така нататък. Всички тези причини спохождат за ненавистта на доста хора към дребните. Със сигурност на всеки от вас се е случвало да ви изгледат лошо, когато плащате с огромна шепа от стотинки. Често те се връщат в двоен размер при вас и щете не щете, вие си ги взимате. В крайна сметка съществуват моменти, когато монетите ви трябват – за уличен автомат, за кафе машина, за транспортен превоз и други.

Както знаете технологиите винаги идват на помощ, когато потребителите не са доволни от нещо или искат промяна в досега установените начини за справяне или свършване на някакви задачи. Учени измислиха и начин за спестяване на всички неудобства, които създават купищата монети. Инженери изобретиха цифрова монета, позната под името e-Coin. С нея вече портмонето ви няма да е пълно и да се къса от товара на всички събрани стотинки, няма да ги губите и ще се избавите от неприятното дрънкане от джобовете, докато се разхождате или сте на път за работа или среща. Вместо да носите със себе си всички монети, можете да държите в чантата си само една и уверяваме ви, тя няма да издава дрънчащ звук.

За целта въвеждате необходимата сума и тя се прехвърля електронно в e-Coin устройството на търговеца – без банкови преводи, без допълнителни връзки или какъвто и да е друг механизъм. Алтернативният вариант, разбира се, е да пазарувате само с кредитна или дебитна карта, но не всички търговци разполагат с необходимото устройство. За това създателите на e-Coin смятат, че тяхното предложение е по-добро, тъй като осъществява трансфер на парични суми на къси разстояния без нуждата от посредници. Недостатъкът е, че е доста по-голямо от обикновена монета – с размера на хокейна шайба.
източник: Kaldata




0 коментара:

Post a Comment