Dec 6, 2010

Джулиан Асанж разказа за деловото си завещание

Архивите на документите от американските дипломатически мисии, публикувани или подготвени за публикуване в сайта WikiLeaks, се съхраняват в криптиран вид от сто хиляди души по целия свят. Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж разказа това, отговаряйки на въпроси на читателите онлайн версията на вестник "Гардиън".

Според австралийския програмист, ако се случи нещо с хората, поддържащи сайта, ключовите материали ще бъдат автоматично публикувани. Освен това, целият архив е вече предаден на множество новинарски издания.

Джулиан Асанж разказа още, че вниманието, което привлече проектът WikiLeaks, не е неочаквано за него. Създателят на сайта се е надявал, че изтеклата информация ще се озове в центъра на вниманието две години след стартирането на сайта, а не след четири, както се оказа на практика.

Освен това, Асанж призна, че му липсва Австралия, но завръщането му там е станало невъзможно. По думите на програмиста, австралийското правителство помага на американските власти в преследването на създателите на сайта.

Ще припомним, че Джулиан Асанж беше обвинен за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция. На 3 декември стана известно и че от страна на властите на тази страна е издадена поредната заповед за задържане на Асанж. Той свързва преследването с дейността си по проекта WikiLeaks.
източник: Kaldata

0 коментара:

Post a Comment